Мед із соняшника в Україні є одним з найбільш поширених сортів. Вміст глюкози становить - понад 50%. Фруктози і сахарози в складі менше. Даний сорт також є рекордсменом за вмістом вітамінів E і PP. Для нього характерний низький вміст сахарози і рекордно високий серед медів - глюкози. Остання є справжнім «двигуном» нашого організму: не тільки призводить його в рух, а й гарантує ефективну роботу. Соняшниковий мед є найпопулярніший бджолопродукт в Україні. Як правило, пасічники викачують його в обсязі, який в 2-3 рази перевищує «медовий урожай» інших сортів. Причина криється у величезній кількості соняшникових полів в нашій країні. Цим же пояснюється найбільш доступна ціна продукту. Що стосується корисних властивостей бджолиного нектару - він не тільки не поступається, але й в чомусь випереджає інші сорти.
Коротка характеристика соняшникового меду:
- колір - яскраво-жовтий, бурштиновий
- смак - дуже солодкий, викликає легке відчуття першіння в горлі
- запах - слабо виражений
- консистенція - крупнозернистий
- термін кристалізації - 2-3 тижні
Корисні властивості соняшникового меду:
- для організму в цілому: зміцнює імунітет, сприяє підвищенню тонусу, покращує фізичну та емоційну витривалість
- для серцево-судинної системи: зміцнює стінки судин, покращує склад крові, підвищує рівень гемоглобіну благотворно впливає на роботу серця, є профілактикою інфаркту
- для шлунково-кишкового тракту: покращує апетит, прискорює обмін речовин, нормалізує процес травлення, позбавляє від коліків в животі, зупиняє діарею
- для печінки: нормалізує роботу печінки, сприяє регенерації клітин, здійснює сечогінний ефект
- для нервової системи: заспокоює, нормалізує сон